İhsan TOKSÖZ
Dünkü yazımda Mersin Narenciye Festivali’nin başarılı bir “organizasyon” olduğundan bahsetmiştim. Gerçekten Valilik, Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve diğer kent kurum, kuruluşlarının katılımıyla büyük bir iş başarılmıştır. Kıskandım! Kurumlar arası koordinasyonun güzel bir örneği verilmiştir.
Sanat bir kentin imajını yükselten bir kaldıraçtır. Narenciye Festivali’nin sanat boyutu bu yıl güdük kalmıştır. Narenciye ihracatı için hedef olarak seçilen ülkelerin ticaret ataşeleri festivale davet ediliyor ve geliyorlar mı bilemiyorum. Eğer festival programı içine ciddi sanat etkinlikleri katılabilirse, festivalin etkisi ve başarısı kat be kat artacaktır. Bir sanat festivali olgusu yabancı elçilik kadrolarının Mersin’e gelmelerini teşvik edici olacaktır. Ticaret ataşeleri ile narenciye için yurtdışından gelen kamu kurumu mensupları, narenciye alıcıları, folklor vs. toplulukları ekip başkanları Mersin kentinin sanat yaşamının ne denli renkli olduğunu görmeleri için festivale eklenecek sanat etkinliklerine götürülmelidir. Böylece bir taşla iki kuş vurulmuş olur.
Narenciye Festivali Mersin halkına eğlenceler sunan bir şenlik hüviyetindedir. Bu da gereklidir tabii. Uygulayıcılar bu formattan memnun olabilirler ve halktan aldıkları olumlu yorumlar festivalin doğru yerde olduğu fikrini verebilir. Ancak narenciye dışında festivalin Mersin’i tanıtıcı yönleri eksik kalmıştır. Mersin’in kültür ve sanat zenginliği gelen misafirlere tam olarak sunulamamıştır. Şöyle ki;
Benim aklımda kalan Yürüyen Sergi’dir. Deniz Kuvvetleri Bandosu konseridir. MDOB konseridir. Büyük kalabalıklar tarafından izlenmiştir. Ama bu sunumlar ile kentin kültür sanat boyutu tam olarak yansıtılamamıştır. Örneğin, MDOB’un daha büyük ve ses getirici bir konserle festivale katılımı dikkatleri Mersin’e çekecektir.
Kalabalık izleyicilere hitap eden etkinlikler için Mersin’de uygun mekânlar yoktur. Sahil parkında yapılan etkinlikler arkalarda kalanlar tarafından izlenememektedir. Çimenler ezilmektedir. Çöpler gelişi güzel çevreye yayılmaktadır. Kentin her türlü etkinlik ve kutlamaların yapılabileceği çok amaçlı büyük bir meydana ihtiyacı vardır. Mersin stadı Millet Bahçesi yapılmak üzere kentlilerin itirazlarına karşın yıkılmıştır. Olan olmuştur. Keşke buraya böyle bir meydan yapılsa diye gönlümden geçmedi değil ama sanırım projede böyle bir öngörü yok.
Bu köşenin ana teması “kültür-sanat”. O zaman neden dün ve bugün Mersin Narenciye Festivali’ni konu olarak işledim ve bolca güzelleme cümleleri yazdım dersiniz? Aksaklıklar varsa yetkililer tekrarlanmaması için notlarını almışlardır. Ben ise bir sonraki yazımda eksikliklere odaklanacağım. Çünkü kafamda “uçuk” ama istenirse gerçekleştirilebilecek bir proje var.
07.12.2018