Bir dönem Türkiye bir festivaller bolluğu yaşadı; neredeyse her yöre bir isim uydurup, kendine özgü bir festival düzenliyordu.
Simgesel bir konu bulamazlarsa da “salatalık, patlıcan, soğan” gibi bir sebze adı altında festival yapıyorlardı; kiraz, şeftali, üzüm vb.
Bildiğiniz sebze halinden ilham alınıyordu!
Bir kaç yüz kilo sebze, bir org, bir bağlama iki de adı ucuz türkücü; al sana festival oldu bitti…
Bu saçma ve özenti dolu, yerel kültüre ve kamusal bilince zerre fayda sağlamayan ucuz işlerin yanında; simgesel bir karşılığı olan, yerel üretime ve kültüre heyecan katan , insanları kamusal buluşmalarda kaynaştıran az sayıda da olsa doğru yapılan, anlamlı bazı festivaller kalıcı oldular, yörelerinin tanıtımına ve yerel halkın ekonomisine fayda sağladılar.
Bu bağlamda, olumlu bir girişimden söz etmek isterim.
* * *
“İstanbul Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneği” Başkanı Hasan Gezer çok güzel fikirleri olan, vizyoner, yöresini seven, başarılı çalışmaları ile kendini kanıtlamış bir değerli hemşerimizdir.
“Mut Ot Festivali” adı altında bir festival fikri ortaya attı; konunun içini de doldurdu. Hep sözünü ettiğim, Mersin’in yararlanamadığımız bir zenginliği ortaya çıkacaktı. Şöyle:
*Geleneksel ve kaybolmuş mutfak lezzetleri ortaya çıkarılacaktı;
*Göksu ovasında yetişen gıda ve çay olarak kullanılan bitkiler yanında,
tıbbi amaçlı kullanılan bitkiler ve endemik bitkiler tanıtılacaktı;
*Bunların bölge ekonomisine katkısı sağlanacaktı.
En ince ayrıntısıyla planlanmış; değerli konuşmacılarla, etkinliklerle, müzikle, geleneksel oyunlarla, yarışmalarla, değişik ot yemekleri ile zenginleştirilmiş bir festival olacaktı…. Çok da güzel ve çağrışımsal gücü olan bir slogan bulunmuştu; “Otlu ve Mutlu!”
Buraya kadar her şey güzeldi, heyecan vericiydi.
Ne yazık ki festival bu yıl Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi uyarınca, yapılamayacak…
Gelecek yıl daha hazırlıklı, planlı bir şekilde yapılacağını ümit ediyorum.
Sonunda bölgemizin önemli bir zenginliği ortaya çıkacak ve mutlaka yöre halkının ekonomisine katkı verecektir.
Elbette yerel halkın eğleneceği, ama asıl olarak sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan yöreye katkı veren, insanların kamusal bir buluşma ortamında anlamlı bir topluluk oluşturduğu bu tür festivaller her yönüyle önemlidir, değerlidir.
Ortaklaşa paylaşılan böyle etkinlikler, insanları aynı duygu havuzunda buluşturur, kamu bilincini geliştirir. Özellikle meselenin bu yanı ihmal edilmedikçe ve kültürel/sanatsal düzey dikkate alındıkça, bu tür yerel etkinlikle korunmalıdır.
* * *
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de Mut Ot Festivali için destek sağlaması, bu festivalin yararına inanarak desteklemesi ayrıca önemlidir; ancak, tasarruf tedbirleri gerekçesiyle ertelenmesi dramatiktir.
Bakalım, Büyükşehir Belediyesi, bu festivalin belki de yüz katı bütçe ile yapılan ve yapılacak diğer festivaller ve etkinlikler için de benzer ” tasarruf titizliğini” gösterecek mi?
HARUN ARSLAN…..07. 07. 2021