14 Temmuz Çarşamba günü Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr.  Mehmet İsmail Yağcı ve Prof. Dr. Ali Kaya, Üniversitemiz Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Fakülte Dekanlarımız, Yüksekokul, Meslek Yüksekokul, Enstitü ve Üniversitemiz Araştırma Merkezi Müdürleri ve Üniversitemiz Daire Başkanları ile idari personel katıldı.

COVID-19 tedbirlerine uygun şekilde maske ve sosyal mesafe gözetilerek düzenlenen anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi’nden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci tarafından Kur-an’ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Anma etkinliğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan video gösterimi ile 15 Temmuz hain darbe girişiminde milletimizin birlik ve beraberliğinin önemine vurgu yapıldı.

Video gösteriminden sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı konuşmasına 15 Temmuz 2016 gecesi ülkesinin geleceği ve milletinin özgürlüğü için gözünü bile kırpmadan canını veren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

15 Temmuz 2016’da Türk Milletinin gerçek bir kahramanlık hikayesi yazdığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; hain FETÖ üyelerinin şanlı Türk Ordusu’nun, Emniyet Kuvvetleri’nin üniformalarını kirleterek, tanklarla, savaş uçaklarıyla kendi milletini hedef alarak masum insanların üzerine kurşun ve bomba yağdırdığını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, “Fakat o gece Türk Milleti her görüşten, meşrepten, çocuk, genç, yaşlı insanıyla gerçek bir kahramanlık örneği gösterip küllendiği zannedilen hürriyet ve İstiklal ateşini yeniden harlamış ve vatanına 251 şehide mal olsa da sahip çıkmıştır’’ dedi.

Hainlerin asıl hedeflerinin vatanı işgal etmek olduğunu ve tüm düşmanlarımızla bu uğurda iş birliği gerçekleştirdiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ‘’İşgal planının işlememesi durumunda da ülkenin hedefine yürümesi ve tekrar dünyada sözü geçen tarihine yakışır bir hale gelmesi azmi ve enerjisini tüketme amaçlanmıştı. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi, tarih ders almayanlar için tekerrür eder. Biz bu hain girişimden dersimizi aldık. Tabiri caizse 15 Temmuz 2016 Hürriyet ve İstiklal aşımızın “rapeli” yani hatırlatıcı dozu oldu’’ şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen darbe girişimini hiçbir zaman unutturmayacaklarını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ‘’Her yıl 15 Temmuz’da, bir yandan Milletimizin onurlu mücadelesinin gururunu, diğer yandan o gece yitirilen masum canların, dökülen kanların hüznünü bir arada yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi “15 Temmuz, tüm Türkiye’nin, milletimizin tüm fertlerinin zaferidir. 15 Temmuz tarihe bir kayıttır. Unutmayacak, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Rektörümüzün konuşmasının ardından, etkinlik ‘’15 Temmuz ve Demokrasi Paneli’’ ile devam etti.

Panelde, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Efrumiye Ertekin ‘Demokrasi Bilinci ve Aktif Vatandaşlık Üzerine Tarihsel Bir Değerlendirme’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Efrumiye Ertekin, ‘’Canını hiçe sayarak, aktif vatandaşlığın önemini ortaya koyan şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Yapılması gereken demokrasimizi korumak, güçlendirmektir. Bu amaçlara ise ancak gerçek anlamda bir demokrasi bilinciyle ulaşılabilir’’ dedi. 

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerife Yorulmaz ise ‘Türk Demokrasi Tarihine Kısa Bir Bakış’ başlıklı konuşmasında dünya demokrasi tarihini ve bu yolda gerçekleşmiş gelişmelere yer verdi. Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, ‘’İnsanlığın demokrasi ile imtihanı çok acıyla dolu. Türk demokrasi tarihi de öyle. Atılan her adımın yanında, büyük ekonomik, siyasi çalkantılar ve acılar yatıyor.’’ şeklinde konuştu. 

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Erjem de, ’15 Temmuz’un Toplumsal Dinamikleri’ başlıklı konuşmasında, FETÖ terör örgütünün yapılanma sürecinden ve 15 Temmuz Darbe girişimine kadar olan gelişmelerden bahsetti. Prof. Dr. Yaşar Erjem, ‘’Darbeye karşı yurttaşlarımız, hakikaten örnek bir direniş gösterdi. Bunu da tankların önüne çıkarak, kurumlarla iş birliği göstererek ve yaklaşık 1 ay boyunca sokaklarda demokrasi nöbeti tutarak yaptılar. Bu olay ise, demokrasimizi güçlendirdi. Tabii demokrasinin kurumlaşması kolay değil ve bu süreç deneyim, altyapı ve zaman istiyor. Yurttaşlarımız mücadeleleriyle; demokrasimize, kurumlarımıza ve seçilmiş yönetime sahip çıktığını gösterdi” dedi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinliği sona erdi.