Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, işletmelerin Yeşil Mutabakata uygun üretim yapmalarının sürdürülebilirlik açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, ‘’Ekonomi bir dönüşümden geçiyor. Kurallar yeniden yazılıyor. Hazırlıklı olmamızda fayda var.’’ dedi.
Avrupa Birliği’nin iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda yol haritası olan Yeşil Mutabakat iş dünyasının gündemine yerleşmeye başladı. İş dünyası temsilcileri yeşil dönüşüme uyum çalışmalarını artırırken bir taraftan da işletmelere Yeşil Mutabakata uygun üretim çağrısı yapıyor. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, üretim, sanayi, ticaret ve ihracat alt yapısı olan işletmeler için Yeşil Mutabakat perspektifinde ekonomide yeni bir dönemin başladığını vurguladı.
‘’KURALLAR YENİDEN YAZILIYOR’’
Pandemiyle birlikte zor bir dönemden geçildiğini, sorunların halen devam ettiğini, kalkınma için yeni bir kaldıraç arayışının görüldüğünü belirten Koçak, ‘’Şu anda sağlık, iklim ve çevresel sorunlar 3 önemli kriz olarak karşımızda. Ekonomide kaldıraç etkisi yaratacağı ve kırılganlıkların giderilebileceği çeşitli aksiyonlara ihtiyaç var. Artık içinde bulunduğumuz süreçle de birlikte ekonominin kurallarının yeniden yazıldığı bir döneme girdik. İnsan-çevre odaklı yeşil ve dijital bir ekosistemin kuralları yazılıyor. Bu noktada AB’nin Yeşil Mutabakat ya da Yeşil Dönüşüm, ABD’nin de Yeşil Düzen adını verdiği küresel ekonomik sistemde yeni yaklaşımlar öne çıkıyor. Yeni dönemde kurulacak ekonomik ilişkilerde ihracat başta olmak üzere Yeşil Mutabakat kapsamında oluşacak kural ve uygulamaların devreye alınacağı yeni bir dönem başlıyor.” diye konuştu.
‘’ÜRETİM PERSPEKTİFİ DEĞİŞMELİ’’
İşletmelerin çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik için mutabakata uygun üretime yönelmeleri gerektiğini söyleyen Koçak, şöyle devam etti: ‘’Şirketler daha sürdürülebilir, daha çevreci ve iklim dostu üretim kalıplarını süreçlerine katmalı. Bu durum imalat sanayisinden lojistiğe ve tarıma kadar ekonominin tüm çarklarını, aktörlerini ve rekabet kurallarını değiştiriyor. Bölgemiz üretim alt yapısı ve limanlarının varlığı ile ihracat ağında önemli potansiyele sahip. Özellikle kurmakta olduğumuz yeni organize sanayi bölgemizde üretime başlayacak yatırımcılarımız ile diğer sanayici üyelerimizin bu konuda daha hassas olmalarını ve bu dönüşüme uyum göstermelerini bekliyoruz.’’