Kaçak avcılığın önüne geçmeyi amaçlayan Rhisotope Projesi’nin ilk aşaması başarıyla tamamlandı. Proje, nükleer teknolojiler kullanılarak Güney Afrika’daki kaçak gergedan avıyla mücadeleyi amaçlıyor. Hayvanın boynuzuna enjekte edilen radyoizotop, ülkeden yasa dışı yollarla çıkarılmaya çalışılması durumda boynuzun fark edilmesini sağlayacak. Projenin ilk aşaması, izotopun boynuzdan yayılmadığını ve hayvana zarar vermediğini kanıtladı. Girişim, Güney Afrika, Avustralya, ABD ve Rusya’yı bir araya getiriyor. Rosatom, bu benzersiz programın ana partnerliğini üstleniyor.
Akkuyu NGS inşaat sahasında Liebherr LR 13000 marka paletli mobil vincin ikincisi kurularak devreye alındı. Dünyanın en güçlü geleneksel tasarımlı vinci olan Liebherr LR 13000, 3 bin tona kadar ağırlığa sahip yükleri kaldırabiliyor. Dünya genelinde aynı modelde sadece 5 vinç bulunuyor. Bunlardan 2’si Türkiye’deki ilk nükleer güç santralinin inşa sahasında hizmete sokuldu.
Viyana Grubu’nun ilk toplantısı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Konferansı’nda düzenlendi. IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi tarafından başlatılan, önde gelen 13 nükleer şirketin başkanlarından oluşan grupta Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev de yer alıyor. Grup, nükleer alandaki son gelişmeleri ve bunların sürdürülebilir kalkınmaya katkılarını tartışmanın yanı sıra iklim değişikliği de dahil temel sorunları ele almak için düzenli olarak bir araya gelmeyi amaçlıyor.