Çoğunlukla, Mersin’de gündelik hayatın olumsuzluklarından söz eder, sahip olduğumuz çok anlamlı bazı değerlerimizi unuturuz.
Evet; her şeye rağmen, hayatta olduğu gibi Mersin’de olan güzel şeyleri de görmemiz gerekir. Karşılığı olmayan, insanı eylemsizliğe terk eden iyimserlik yanında, kronik bir karamsarlığın ve her şeye dönük bir muhalefet dilinin de hayatın olağan seyrine aykırı olduğu açıktır.
Günlük siyaset konularından en geniş düşünsel meselelere kadar olguları, olayları, sorunları ve imkânları ilişkisel bir zenginlik boyutunda kavramak, geçmiş/gelecek bağıntısında şekillenen bir dinamik şimdiye dair anlamlı bir hayat demektir.
Kişisel konumdan, toplumsala ve kent hayatına dair her düzeyde bunu yapabiliriz.
Hemen her açıdan zengin ve ilginç bir kent olan; demografik yapısı, coğrafyası, stratejik konumu, geçmişi ve mevcut kapasitesiyle dinamik bir özelliğe sahip Mersin’imiz için de bu böyledir.
Özetle hatırlayalım:
Mersin Türklerin, Kürtlerin, Arapların, Hıristiyanların, Sünnilerin, Alevilerin iki asırdır birlikte, barış içerisinde yaşadığı bir kenttir.
Mersin aynı zamanda Türkiye’nin tüm illerinden göçle gelen insanların, burada kendilerini bir gün bile yabancı hissetmeden yaşadığı bir şehirdir.
Şehirde gezinirken Ulu Cami’den ya da Muğdat Hazretleri’nin sessiz bir nur içinde dinlendiği Muğdat Cami’inden yükselen ezan seslerini, Katolik ya da Ortodoks Kilisesi’nden çağıran çan seslerini duyarsınız. Tüm farklı inanışlara ait bu seslenişler, bu kentteki insanları kuşaklar boyunca bir ortak kültüre bağlamıştır.
Siyaset başta olmak üzere, topluma dışardan taşınan kötücül hesaplar olmadığı zaman bu kentte yaşayan hemşerilerin inanç bağlamında birbirleriyle en küçük meselesi olmamıştır. Düğünlerden mezarlıklara, iş hayatından eğlence ortamlarına dolanan bu insanca ilişki geleneği hâlâ ve hep sürer, sürecektir.
Hepimizin ve özellikle çocukluğu Mersin’de geçenlerimizin her kesimden dostları vardır.
Bu dostlarınızla kimi zaman camide, kimi zaman kilisede, kimi zaman cem evinde ve kimi zaman da ayırımsız herkesin sonsuzluğa uyuduğu mezarlığımızda karşılaşırsınız.
Bu anlamda, bu güzel kentimizde bir güzel insanın, hepimizi şefkatiyle kutsayan bir kızkardeşin, bir ikon- hemşerimizin varlığı her şeyin özeti gibidir: İhtiyacı olan hemen herkesin ayırım gözetmeksizin yardımına koşan, cenazelerde hem cami avlusunda hem kilise bahçesinde hem de Cem Evi’nde gördüğümüz “Lina Nasif”imizi düşünelim…
Onun bu sessiz, kendiliğinden beliren yardımseverliği her birimizi uyaran ve çağıran bir iyilik çanıdır; bir ezan seslenişidir; bir Hz.Âli merhametidir; çünkü Lina Nasif, bu kentin geleneğini kıymetle hatırlayan, hatırlatan bir
Hz.İNSAN’dır…
Mersin’de bu barış ikliminden herkes etkilenmiştir; herkes bu barış ve iyilik ortamının bir parçasıdır.
Hayata, insana, ülkeye, geçmişe ve geleceğe saygıdır bu ve Mersin bu anlamda hep örnek olmuştur; olmaya da devam edecektir.
* * *
Bu hoşgörünün ve birlikteliğin somut bir yansıması, her yıl Bayramın birinci günü Mersin Mezarlığında yapılan Dinler Buluşması’dır.
Lina Nasif’in katkısıyla 23 yıldır yapılıyor.
Bu çok anlamlı etkinliği daha önce de birçok kez yazmıştım.
Artık gelenekselleşen, bu kentin anlamlı bir imgesi olan bu etkinliğin en görkemlisi bu yıl yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tüm imkanlarını seferber ederek bu yılki etkinliğin çok daha kalabalık, içerikli, düzenli olmasını sağladı.
Etkinliğe bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve değerli eşi Sn. Meral Seçer birlikte katıldı.
Çok sayıda üst düzey bürokrat bu etkinlikteydi.
Özellikle Genel Sekreter Yardımcısı ve Kültür ve Sanat Daire Başkanı’nın saatler öncesinden gelip bizzat hazırlıklara yardımcı olmaları anlamlıydı.
Sn. Vahap Seçer’in birlik, beraberlik, sevgi ve hoşgörü mesajları değerliydi.
Dinler Buluşması etkinliğinde;
*Mersin Katolik Kilisesi Pederi,
*Akdeniz Cemevi İnanç Kurulu Başkanı,
*Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı Onursal Başkanı programda yer aldılar.
Barış, kardeşlik, hoşgörü ve sevgi mesajları verildi.
Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapıldı.
İncil’den sözler paylaşıldı ve hep birlikte Evrensel Dua okundu.
Bu etkinlik dünyada tek olmasının öneminden öte, her zaman en çok ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik, kardeşlik, hoşgörü duygularımızı güçlendirmesi ve barış içerisinde yaşamamıza katkı vermesi açısından değerlidir
Dinler Buluşması, siyaset başta olmak üzere, inanç, hayat tarzı ve düşünce düzeyinde hemen her farklılığı ötekileştiren, uzlaşılmaz bir dille hayatı kirleten, küstah ve kibirli bir varoluş üzerinden aklı ve vicdanı kilitleyen söylemlere karşı bir insanca seslenişe ve duyuşa vesile olmaktadır.
Hemen her inancın kökensel hakikatinde mevcut olan bu kutsal sesleniş ve duyuş, zaten Mersin’in geleneğinde vardır; kuruluş hikayesiyle yoğrulu bir kültüre dayalıdır.
Birbirimize dokunabildiğimiz, birbirimizi duyabildiğimiz, sessizce yerlerin ve göklerin duasıyla arındığımız, Hz.İNSAN olabilmenin şükran duygusunu paylaştığımız Dinler Buluşması’nın bu yılki görkemli düzeni için, Başkan Sn. Vahap Seçer’in şahsında, Mersin Büyükşehir Belediyesine ve tüm emeği geçenlere minnetle teşekkür ediyorum.
HARUN ARSLAN…..24. Temmuz 2021